Penjanje i ostalo muvanje po brdima iziskuje velike fizičke napore, za koje nam je potrebno mnogo energije (između 4000 i 5500cal dnevno).Energiju naąem organizmu daju ugljikohidrati koji dolaze u obliku ąećera. Zato je dobro u dľepu jakne ili ruksaka imati čokoladu, groľđice, bombone, viki-kreme, Vitergin i tablete glukoze kojima moľeą uvijek brzo povratiti energiju. Istu ulogu imaju izotonični napici, ali i najobičniji, dobro zaąećereni čaj.

- Masti također daju energiju, dobar su izvor topline, imaju veliku energetsku vrijednost, ąto je vrlo korisno zimi. Zimi tijelo troąi i viąe topline, pa hrana treba biti kaloričnija, ali ne preteąka za probavu. Masnu hranu jedi prije izleta jer se duľe i teľe probavlja. Neposredno prije pjeąačenja ne jedi previąe.

- Bjelančevine ne stvaraju energiju, ali su potrebne za obnovu tkiva, osobito miąića. Nalaze se u jajima, mlijeku i mesu.

- Osim bjelančevina vaľni su i minerali i vitamini. ©to su napori veći to je potreba za vitaminima veća, osobito za vitaminima B, C i E. Vitamina ima najviąe u voću, mlijeku i-vitaminskim tabletama (ma tko bi rekao!).

- Na izlet ponesi neąto zasoljene hrane, jer ćeą tom solju nadoknaditi onu sol koja se izlučuje znojenjem. Budući da naą organizam nema osjetilo za nedostatak soli tj. neravnomjernu količinu elektrolita u tjelesnim tekućinama sami moramo brinuti o svojoj »slanoći« ako ľelimo izbjeći tromost, umor i u krajnjem slučaju toplotni udar. Dobro zasoljena topla juha ili grah u domu izvrsno nadoknađuje iznojenu sol i tekućinu u organizmu!

- Tekućina je neophodna za ľivot, a posebno za fizičke aktivnosti. Zato uvijek moraą brinuti da sa sobom imaą dosta tekućine. Količina potrebne tekućine ovisi od čovjeka do čovjeka, a treba imati na umu da su ljeti potrebe povećane, čak i na 5 litara dnevno. Pripremajući se za izlet u kraąke i bezvodne predjele, treba računati da se pitkom vodom moľemo opskrbiti na vrlo prodjeđenim mjestima. Međutim, čak i u predjelima gdje ima »čiste izvorske« vode, bolje ju je izbjegavati ako ne poznamo njenu stvarnu kakvoću, odnosno treba je prokuhati ili dezinficirati tabletama koje se mogu nabaviti u ljekarni. Dezinficirati treba svaku vodu sumnjive kakvoće.