Kao najavu maratona u Chicagu prenosimo intervju labinsport.com-a s našim prekaljenim maratoncem Ivanom Stanićem:

Koji su gradovi TOP 5 maratonskih utrka u svijetu ? Koliko je Hrvata pohodilo svih 5 ?

 Uz Chicago na koji idem kroz par dana, TOP 5 World Marathon Mayors domaćini su London, Berlin, New York i Boston. Još uvijek niti jedan Hrvat nema svih 5, a po četiri nastupa imamo gosp. Starešinić iz Karlovca i ja, s time da ukoliko ja istrčim taj Chicago, bit ću prvi Istrijan, pa i Hrvat koji u svojoj „riznici“ ima svih pet najvećih maratonskih utrka na svijetu.

 

Kad si se počeo baviti trčanjem, pa i maratonom ?

 Uh, bilo je to davno...1988. krenuo sam sasvim slučajno s uličnom trkom u Buzetu, a prvi maraton istrčao sam tri godine kasnije, u Sloveniji (Radenci) i do danas sam ih skupio, što maratona što ultramaratona, 75.

 

Dokad se planiraš baviti tim sportom ?

 Ovo je teško pitanje, jer mi se trčanje previše uvuklo pod kožu, a najviše ovisi o zdravlju. Prije dvije godine htio sam nekako reći „dosta“, ili barem „dignuti ručnu“ nakon istrčanih maratona u Australiji (Sydney i Melbourne), ali dogodilo se to da su me nakon razmišljanja od par mjeseci primili na maraton u Londonu (održan ove godine u travnju) i onda sam rekao sam sebi da moram imati i svih pet najvećih maratona. A sada, nakon Chicaga planovi idu dalje, želim karijeru završiti trčanjem na svim kontinentima (nedostaju mu samo 3; Azija, Afrika i Južna Amerika), naravno ako zdravlje dopusti.

 

Iza tebe je godina koje se nećeš, barem što se ozljeda tiče, rado sjećati ?

 Ovo je najgora godina u mojoj gotovo dvadesetpetogodišnoj karijeri, jer sam više bio na operacijskom stolu nego na treningu. No, i to je sada iza mene. (najprije artroskopija lijevog koljena, a nedavno i desnog) Ovim putem se zahvaljujem i Kristijanu Škopcu i fitness centru FIT LIFE koji su imali strpljenja raditi sa mnom u procesu oporavka.

 

Imaš li kakve sponzore, ili se sam snalaziš ?

 Da, najviše se snalazim sam. No u ovom slučaju, tj. Akciji Chicago imam i sponzore koji su mi „olakšali“, a to su TE Plomin, Sindikat Tehnos, Rockwool, CB Timeout, moj klub TK Albona Etreme i brojni prijatelji kao što su SRK Alba iz Labina te SD Trickeri iz Pazina. Zahvaljujem se svima,

 

Što se tiče same „akcije Chicago“, to je maratonska utrka na kojoj sudjeluje  oko 45 000 ljudi, među kojima je i Ivana Milošević iz Pule, Stanićeva djevojka te Berislav Sakač iz Zagreba. Ova utrka na kojoj sudjeluju samo tri Hrvata održava se po 36. put.

  

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi