Prihvaćajući sve što Nepal je
putopis iz Nepala by Nicole Brajkovic

f1Planirajući izlet u Nepal najvjerojatnije razmišljate o spektakularnim vidicima, treking avanturama, adrenalinskim sportovima i/ili o duhovnim hodočašćima. Usprkos tome što su vam ova iskustva zagarantirana, neizbježno ćete iskusiti i cijeli niz nezgoda kakve ne možete ni zamisliti. I zbog toga, još dok budete planirali svoj izlet toplo je preporučljivo da naučite frazu, i još važnije izvježbate stav "K garne". "K garne" prevodimo kao "a što ćeš" ili "što se može". Frazu ćete zasigurno čuti od lokalnog stanovništva; pogotovo kada žele objasniti nama "turistima" svakodnevne pojave života u Nepalu.

Te svakodnevne pojave su vjerojatno nova iskustva za osobu koja prvi put posjećuje ovu zemlju, a prihvaćanje istih odgovorom "k garne?", osmijehom i slijeganjem ramena može vas zauvijek promijeniti, i to na bolje. Ako ste otvorena duha, ovakvi trenuci dati će vam sposobnost prihvaćanja i čak uživanja u svim tim izazovnim životnim situacijama koje će testirati vaše strpljenje.


Jedna od najvećih prepreka s kojom se Nepalci bore svaki dan je prekomjerno opterećenje ili laički rečeno, nestanak struje. Dok u većem dijelu zemlje nema struje, stanovnici Kathmandu doline dnevno se i do 16 puta suočavaju sa nestankom struje. Kao turist, nećete ovo izbjeći, niti uz bezbroj generatora koji se stvarno čuju (pogotovo u Thamelu) dok nema struje.

dscn0915Dati ću vam neke primjere:
Nakon dana provedenog u razgledavanju Kathmandua želite naručiti poslugu u sobu, opustiti se i malo gledati tv u svojoj hotelskoj sobi. Međutim u većini hotela radi samo osnovna rasvjeta jer generatori nisu dovoljno jaki i preskupo je osigurati slobodan pristup tv-u i drugim strujnim točkama. K garne? Umjesto toga čitajte knjigu ili skroz promijenite svoje planove i otiđite u jedan od mnogih odličnih barova. "Jazz Upstairs" u Lazimpatu je moj omiljeni.

Ili ovako, upravo ste se vratili s fantastičnog trekinga kroz Annapurna Range i želite dignuti slike na Facebook te voljenima poslati email o tome kako sjajno vam je bilo. Međutim ako to želite dok nema struje dobro ćete se namučit dok nađete internet caffe koji ima svoj generator. K garne? Ako nemate sreće počastite se velikom šalicom nepalskog čaja... uvijek zadovoljava. Email možete poslati kasnije.

Kupovanje jeftinih pašmina, nakita, odličnih zimskih čarapa ili kape može također biti malo teže u ovom periodu. Mnogi mali trgovci ne mogu si priuštiti rad generatora pa osim ako ne vidite u mraku, K garne? Posjet budističkim građevinama, Bouddhanath, Swayambhu ili Pashupatinath hinduistički hram, tri glavne religiozne točke u Kathmanduu zapravo vam mogu pomoći da shvatite kako šoping ne vodi do prosvjetljenja!

Večera uz svjetlost svijeće, nemogućnost naručivanja cappuccina jer aparat za kavu ne radi, nemogućnost sušenja kose, ili ne vidjeti kuda hodate noću ulicama Kathmandua česte su pojave u Nepalu.

Naravno, živjeti ovako svaki dan ima svoje nedostatke. Nema grijanja po zimi, kuhanja po mraku, poslovi su usporeni... Bez sumnje ćete kao posjetitelj Nepala biti zahvalni za sve ono što imate doma i istinski ćete shvatiti kakav efekt ovo ima na životni standard Nepalaca.

phoca_thumb_m_dscn0928Pa ipak, ove nevolje ističu ljudski duh koji je ukorijenjen među Nepalcima. Oni kao da su uvijek sposobni nasmijati se nedaćama i prihvatiti situaciju kakva je bez da ih dotaknu njene negativnosti. Ja osobno, smatram da ima prednosti imati ograničen pristup struji. Mnogi od nas doma će potrošiti puno novaca za romantičnu večeru obasjanu svijećama... ovdje to može biti svakodnevna rutina. U Nepalu ćete uvijek pronaći ljude koji uživaju u jednostavnom međusobnom druženju, piju čaj, pričaju priče ili igraju karte. Ovdje je puno veća međuljudska povezanost jer oni nisu zamijenili osnovni ljudski kontakt sa izoliranim sjedenjem ispred računala ili televizora, nešto s čim su mnogi od nas opsjednuti. Lokalni prodavači rado će sjesti i samo porazgovarati s vama. Uživajte u tome, jer od njih možete naučiti kako prihvatiti "k garne" stav.

Čekati u redu za benzin više od dva sata zbog redovne nestašice benzina, morati promijeniti smjer vašeg putovanja zbog blokade na cesti koju su napravili protest ili demonstracija, ne moći kupiti sir, putovati 200 km cijeli dan od Kathmandua do Pokhara zbog bezbrojnih rupa ili loših cesta, ispuhati crne komadiće iz nosa zbog prašine i onečišćenja u Kathmanduu. Nemati tekuću vodu u vašem apartmanu (ne u vašem hotelu... nemojte se uzrujavati previše oko toga). K GARNE?

Uživajte i zapamtite stav Nepalaca. Osmjehnite se, slijegnite ramenima i recite K garne. Ali najvažnije je da zapamtite ovaj stav sljedeći put kada doma zaglavite u prometnoj gužvi, budete morali čekati red za blagajnu u obližnjem marketu ili kada vam se bude činilo da je račun za vodu ili struju prevelik. Nepal je zemlja koja vam daje više od trekinga najvišim planinama svijeta. Daje vam priliku da razvijete stav koji će vas naučiti da budete zahvalni što možete iskusiti sve predivne epizode koje čine život. Stvari nisu dobre ili loše, one samo jesu.